Hits | Laatste update: Wednesday, January 27, 2021
Gerard `t Hooft over het einde van de natuurkunde!

Afgelopen zaterdag stond er in het NRC een artikel met in de hoofdrol natuurkundige en Nobelprijs winnaar Gerard `t Hooft

http://www.nrc.nl/handelsblad/van/2014/maart/22/gerard-t-hooft-over-het-einde-van-de-natuurkunde-1359102


Uit angst is het artikel, waarschijnlijk op voorspraak van de wetenschap zelf, van de aardbodem verdwenen! De feiten waren kennelijk te hard opgeschreven en stond verder onderzoek in de weg. De subsidiekraan zou hierdoor weleens dichtgedraaid kunnen worden. Schiedam, 29-09-2014


Onbegrip bij wetenschappers!:
Zijn uitspraak heeft nogal wat negatieve reacties vanuit de wetenschap teweeggebracht en dat begrijp ik wel. Ik denk dat hij juist erg realistisch is geweest met zijn uitspraak omdat het onderzoek naar de werking van de natuur nu een punt voorbij is geschoten. Dat punt is dat het in wat voor opzicht dan ook geen directe bijdrage meer kan leveren aan het welzijn van mensen. De hoogste tijd dus om alle vergaarde theoretische kennis in te gaan zetten voor het praktisch nut. Het is natuurlijk raar dat wij denken kennelijk wel instaat te zijn om het tijdstip van de oerknal te bepalen zo`n 14 miljard jaar geleden, zelfs het Higgsdeeltje theoretisch hebben weten te vinden maar praktisch in het hier en nu niet weten hoe dit zich vertaald in onze directe leefomgeving.

Eenheid maakt krachtig!:
Ik denk dat nu het moment is dat we al de theoretische kennis daadwerkelijk gaan inzetten ten behoeve van onze stedebouwkundigeontwikkeling omdat daarin alles aanwezig is wat direct met energie te maken heeft en wat ook direct het werkterrein van Natuurwetenschap is. Je kunt weldegelijk vooraf bepalen wat de uitkomst zal zijn van een bepaalde ontwikkeling.

Beheersbaar maken van kosten!:
Het wordt de hoogste tijd dat we informatie die niet voor het oog zichtbaar is maar weldegelijk aanwezig is mee gaan laten wegen omdat als we grip willen krijgen op de uitgaven van bijv. Zorg en Veiligheid dit noodzakelijk is. Feitelijk bepaald het ontwerp al de toekomstige uitgaven en dat realiseren wij ons geen moment. Een doordenkertje! :-) De huidige kosten voor zorg praten we inmiddels over 80 miljard Euro en voor veiligheid geven we jaarlijks al zo`n 13 miljard Euro uit. En in het oude denken zal dit alleen maar meer worden. Toch iets om even bij stil te staan lijkt mij! De werking van energie is best wonderlijk en complex dat wel maar wel voorspelbaar te maken en tot de dag van vandaag doen we daar helemaal niets mee.

Einde van een tijdperk!:
Nu zelfs Gerard `t Hooft aangeeft dat het plafond op dit moment echt bereikt is zegt toch wel iets over het domein van de theoretische Natuurwetenschap. Een domein waar we nog jaarlijks miljarden Euro`s naar toe sluizen zonder dat we daar nog ooit iets bruikbaars voor terug zullen gaan krijgen. Erg moedig overigens van Gerard `t Hooft om zich zo kwetsbaar op te durven stellen. Maar het gaat pas echt leuk worden als we al die verzamelde theoretische kennis kunnen gaan spiegelen aan de praktijk, er zal een (nieuwe)wereld voor ons open gaan. Daar ligt voor ons de uitdaging! Heus er zullen spontaan nieuwe vraagstukken voor de wetenschap uit ontstaan.

Samensmelting van twee botsende wereldbeelden!:
Ik ben er meer dan klaar voor, nu jullie nog! En we hoeven, als we Karl Popper moeten geloven, ons geen zorgen te maken als we gewoon wetenschap als een hypothese gaan zien, een veronderstelling dat het zo is zoals we denken dat het is. Alles is relatief! Aan systemen zit een houdbaarheidsdatum die steeds korter gaat worden, de kunst is nu om daar los van te komen. Nu alleen nog even essentieel anders leren kijken.

Schiedam, 04-04-2014
John van de Kamp

Terug naar het overzicht.