Hits | Laatste update: Wednesday, January 27, 2021
Business Spiritualiteit: Venieuwende beelden voor .....

Figuur 10: natuurlijke wereld vanuit evenwicht in lagen van bewustzijn
volgens JvdK, HM en TS



DEMO doel-vrij gebruikt


Business Spiritualiteit: vernieuwende beelden voor duurzame organisaties en ICT

Door John van de Kamp, Hans Mulder en Theo Severien.
Crises zijn kansen en drijfveren om bestaande structuren te slechten en te komen tot duurzame oplossingen, van waaruit innovatie in plaats van reparatie en renovatie mogelijk wordt. In de tijd waarin we nu leven zijn er crises op allerlei terreinen, zoals de financiën, het klimaat, veiligheid van burgers en de wereld van de ICT.

Duurzame vernieuwing overbrugt business en ICTkloof.
De kernopgave voor business en ICT professionals is het ontwerpen van een duurzame organisatie, hand in hand met duurzame informatiesystemen. Dat zou direct een besparing van organisatiekosten opleveren. Immers, 85% van het budget – vaak nog wel meer – zijn organisaties kwijt aan het werkend houden van de bestaande functionaliteit. Kosten die voor een duurzaam informatiesysteem niet gemaakt hoeven te worden. Duurzame vernieuwing kan een brug slaan over de schijnbaar onoverbrugbare kloof tussen business en ICT; de oorzaak van een crisis die al meer dan veertig jaar bestaat.

Voor duurzame vernieuwing moeten we anders leren denken.
De huidige crises en de noodzaak tot duurzame vernieuwing is een thema dat volle zalen trekt. Markant genoeg gebeurt dit ook op plaatsen waar je dat het minst verwacht, zoals op Nyenrode, het bolwerk van de harde manager. Er is zelfs een Nyenrode-leerstoel Business Spiritualiteit, waar de 85-jarige prof. Paul de Blot met een glimlach de stille kracht is achter vernieuwing van organisaties. In een lezing over business spiritualiteit stelt oud-Rabobankier Herman Wijffels dat vijf-honderd jaar Westers rationeel denken, in de lijn van Descartes (ik denk, dus ik ben), ons onthoofd heeft van de natuur, en mede oorzaak is van de crisis. En dat geldt niet alleen voor onze fossiele energie- en biosystemen die uitgeput worden, maar ook voor onze ondernemingen, die in crisis zijn. Volgens Wijffels moeten we afscheid nemen van de machine als beeld van organisaties en moeten we ons meer gaan richten op de lange termijn. Ons denken moet veranderen om een duurzame vernieuwing te realiseren.

Oosters denken, spiritueel denken, is gericht op het langetermijnvoordeel en kan ons goede handvatten bieden om te komen tot duurzame vernieuwing. De DEMO denkwijze over organisatietechnologie lijkt ‘west’ en ‘oost’ op een mooie manier te kunnen integreren. In dit artikel bekijken we hoe dat zit.
Daarvoor maken we eerst een uitstapje naar het oosten en komen we via gedachtes over bedrijfsactiviteiten en informatiesystemen terug op de vraag hoe business en ICT professionals, tot duurzame organisaties en informatiesystemen kunnen komen.

Over hoe de westerse ratio juist minder rendement oplevert. Een voorbeeld uit de bouwkunst.
Feng Shui is een oosterse wetenschap, die o.a. gebruikt wordt voor het ontwerpen van gebouwen en stedelijke ordening. De natuurlijke omgeving van het gebouw en de menselijke maat worden in het ontwerp gerespecteerd en dat levert duurzaam meer op. Een mooi voorbeeld is het..............?????.....

Het volledige artikel is aan te vragen via een van de onderstaande emailadressen. Zodra wij uw aanvraag hebben ontvangen krijgt u per omgaande het artikel in een PDF bestand van ons toegezonden.

jvdkamp@pakua-adviseurs.nl
hans.mulder@viagroep.nl
theo.severien@sweetsolutions.nl.



De waarheid van Dzogchen

Omdat het te dichtbij is, zien we het over het hoofd.
Omdat het te goed lijkt om waar te zijn, kunnen we het niet geloven.
Omdat het zo diep gaat, kunnen we het niet bevatten.
Omdat het niet buiten onszelf is, kunnen we het niet opnieuw verkrijgen.







Terug naar het overzicht.